Návštevnosť

nedeľa 13. apríla 2014

Bratislavská smotánka

"Asi milujem Bratislavu." povedala som Danielovi, len tak, lebo mi to jednoducho preletelo hlavou.
Vieš, poznáš to, keď človek vyrastá v hlavnom meste, v meste kde prežíva všetky tie veci ktoré prežívajú aj iné deti v dedinách a  v iných mestách ale my to prežívame tak intenzívnejšie, prestížnejšie, falošnejšie a zároveň hlbšie.
Pretože to mesto ktoré každý človek pozná, to mesto ktorého obyvatelia sú natoľko zaslepení tým že tam žijú že nepoznajú ani len jednu dedinu ďalej ako pár kilometrov odtiaľ, jednoducho si viem predstaviť že raz až odtiaľto odídem, sa sem budem rada vracať.Pretože je to tu krásne a má to svoju atmosféru a tiež preto, že je to celé jeden veľký klam.
Sme hlavné mesto ktoré sa tvári tak prestížne a povýšene, že na prvý pohľad vyzerá ako skutočná metropola a zároveň my všetci čo si tu nažívame veľmi dobre vieme aké falošné sú naše postoje.Pretože v skutočnosti žijeme na doraz.Sťažujeme sa na vysoký nájom, nekresťanské ceny, málo roboty ale zároveň si všetci veľmi dobre uvedomujeme že by sme odtiaľto nedokázali odísť- v rámci Slovenska.Pretože nás naplňuje ten pocit že sme niečo viac aj keď makáme o sto šesť aby sme si tento post zaslúžili.
A pri tom by sme všetci mohli popredávať naše drahé malé byty a kúpiť si veľké domy niekde inde.Lenže to sa nedá.
Sme Bratislava.
A ja si v poslednom čase uvedomujem aké mám šťastie.Pretože je to strašne vzrušujúce keď si predstavím že som jedno z tých deciek ktoré sa pretĺka staromestkými ulicami, jedno z tých čo sa stretáva s húfom ďalších zúfalých a mladých aby sme vyskúšali to všetko čo je zakázané a neposlednom rade jedno z tých ktoré je zvyknuté na mladú Bratislavskú smotánku.Chcem tým povedať, nedá sa zaprieť že všetky tie nádejné umelecké decká čo "niečo v živote dokážu" sa poznajú a vytvárajú spolu akúsi veľkú komunitu a tvária sa že sú niečo viac a ani sa nenazdáš a už do tej komunity patríš.Poznáš mladých hercov, muzikantov čo sa snažia dostať na výslnie, mladé začínajúce modelky...ľudí čo by pre človeka z malej dedinky alebo mestečka boli celebritami len preto že lebo sa niekoľkokrát mihli v novinách či televízii.Ale nás to netrápi, je to náš život a tento život ťa pohltí a zažerie sa ti pod kožu tak veľmi, až ti bude pripadať úplne prirodzené že už si jednou z týchto "celebrít" a nijako sa z týchto vecí neposerieš.

2 komentáre:

  1. Sup sup Sofinka nech je uz z teba spisovatelka! Cita sa to velmi prijemne mas na to talent jednoducho, a mas aj pravdu samozrejme :)

    OdpovedaťOdstrániť